IGEN             NEM

 

 

 

Szal-Tó Kft.

    Mátészalkán Nyíregyházáról, pontosabban Jármi felől érkezvén jobbra található a  „SZAL-TÓ” Kft. központi raktára. A diszkont áruház áruválasztéka bőséges: italok, dohányáruk, édességek, vegyi termékek sokasága kínálja magát. Olcsó, világmárkával jelzett italok sorakoznak a polcokon. A szomjat oltó üdítő italok választéka is gazdag.

    A rendszerváltás után, 1991-ben Szalai Árpád és Tóth Attila megalapították a Ciklámen Gmk-t. Korábban valamelyik megyei cég már felvette a Ciklámen nevet, ezért a cégbíróság a mátészalkaiak vállalkozását ilyen néven nem jegyezhette be. Erre jött az ötlet: a nevük összerakásából jöhet a cég neve. Szalai és Tóth, vagyis SZAL-TÓ.
Tavasz végén, nyár elején a turistaforgalom, az üdülési szezon kezdetén üzletet nyitottak Vásárosnaményban is. Ajándéktárgyakat, műszaki cikkeket, italokat árusítanak. A Tisza partján a nagykereskedelem éppen hanyatlott, a működő kis- és közép kereskedők pedig keresték az árukat. Kellett nekik egy olyan cég, ahol gyorsan, viszonylag olcsón sok minden beszerezhető, a fogyasztói igények szerint.
A vállalkozó páros hamarosan üzleti kapcsolatba került a Várda Drink-kel, az egri borgazdasággal, a martfűi sörgyárral és a többi nagy céggel. Az első mérföldkőnek az számított, amikor  a Szalai-Tóth kettős az egykor oly híres Zöldért Vállalat megszűnt mátészalkai telepén boltot, telephelyet nyitott. Aztán Fehérgyarmaton és Nyírbátorban is depót nyitottak, ezek azóta is működnek.
A kis cég 1995-ben átalakult Kft.-vé. Az óriási forgalomnövekedést, fejlődést fémjelzi, hogy a cég megalapítása után, az első év végén 42 millió forint árbevételt könyvelhettek el. Az ezredforduló tájékán, vagyis 2000. gazdasági évben már több mint 3 milliárd forintra rúgott az árbevétel. Jelenlegi létszám a cégnél 70 fő.
Röviddel a Kft.-vé átalakulás előtt bővült a terméklista: a cég szerződést kötött a Hungaro Tabakkal, azóta dohányárut is forgalmaztak.
Az 1995. év nemcsak a szervezeti átalakulás, hanem a költözés évét is jelentette. Az egykori Zöldért-telepről átköltözött az Ipari útra, a szintén megszűnt finomkötöttáru gyár épületébe. Itt alakították ki a központi raktárt. Történelmi időnek, meghatározónak számít a „SZAL-TÓ” Kft. életében 1997. ekkor vásárolták meg a jelenlegi telephelyüket a Jármi u. 59. sz. alatt. Elhanyagolt épületsor, szegényes infrastruktúra volt akkor. A Kft. saját erőből átalakította, felújította ezt az egy hektáros területet. A fagymentes raktár alapterülete 3800 négyzetméter.
A „SZAL-TÓ” Kft. nagy partnerei közé tartozik többek közt a Borsodi Sörgyár, Dreher Sörgyárak Kft, Fáü Rt, Heineken Hungária Sörgyárak és a Zwack Unicum.